Excel’de DÜŞEYARA, YATAYARA (VLOOKUP, HLOOKUP) Formülleri
Bu yazımızda, genelde uzun ve şişkin olan veri tabloları içinden, size gerekli olan kısmını otomatik olarak çıkarmak, bir tür ayıklama yapmak için kullanabileceğiniz DÜŞEYARA ( vlookup nasıl kullanılır) , YATAYARA (ingilizcesi HLOOKUP) fonksiyonlarına yani excel formüllerine göz atacağız.

Bu yazımızda, genelde uzun ve şişkin olan veri tabloları içinden, size gerekli olan kısmını otomatik olarak çıkarmak, bir tür ayıklama yapmak için kullanabileceğiniz DÜŞEYARA ( vlookup nasıl kullanılır) , YATAYARA (ingilizcesi HLOOKUP) fonksiyonlarına yani excel formüllerine göz atacağız. Bu iki fonksiyonun farkı; birinin düşeyde yani sütunlarda arama yaparken, diğerinin yatayda yani satırlarda arama yapması. Sözdizimlerini incelersek; DÜŞEYARA(bakılan_değer,tablo_dizisi,sütun_indis_sayısı,aralık_bak)bakılan_değer : Tablo dizisinin ilk sütununda aranacak değer ya da başvuru. tablo_dizisi : Kriterimizi ve alacağımız veriyi içeren iki veya daha çok veri aralığı ya da başvurusu. sütun_indis_sayısı : İçinden, başvurunuza uyan değerin döndürülmesi gereken tablo_dizisindeki sütun numarası. Unutmayın! İlk sütun sizin başvurunuzu arayacağınız verileri içermeli. Alacağınız veriler ise mutlaka onun sağındaki sütunlarda olmalı.Tersi durumda; yani başvuru sağda, alınacak veri soldaysa formül hata verir. aralık_bak: DÜŞEYARA fonksiyonunun tam eşleşme mi yoksa yaklaşık eşleşme mi bulmasını istediğinizi belirten mantıksal değer. DOĞRU dersek veya belirtmemişsek; tam veya yaklaşık eşleşme döndürülür. YANLIŞ dersek, DÜŞEYARA fonksiyonu yalnızca tam eşleşmeyi bulur. Ben hep bu şekilde yani "YANLIŞ" diyerek kullandım bu fonksiyonu, tersi duruma hiç ihtiyaç duymadım. Yani özetlersek; excel'de düşeyara fonksiyonunda, bakılan_değer 'de yazdığım başvuru verimi, tablo_dizisi içinde(aralık_bak kriterine göre) bul , o tablonun başvuruma karşılık gelen sütun_indis_sayısı nolu sütunundaki değeri bana getir.

excel etopla

Örneğimizde; iller ve onların yüzölçümleriyle nüfusları var diyelim. Bu listeden sadece 3 ilin verisi bize lazım olsun. Onları yazdık, ilk formülümüzü yazdık, aşağıya kopyaladık. Formülde diyoruz ki, F sütununda seçtiğim illeri tabloda bul, o belirlediğim tablo_dizisi'nin 3üncü sütunundaki veriyi bana getir.İlk formülü G5 hücresine yazarken dikkat ettiyseniz; hem sütun harfleri hem de satır no'larından önce $ işareti kullandım ki sınırlarımı sabitleyeyim, böylece formülümü sağa-sola, yukarı aşağı kopyaladığımda yanlış veri bölgesini kullanmasın. Konunun detayı için tıklayın. YATAYARA(bakılan_değer,tablo_dizisi,satır_indis_sayısı,aralık_bak) Buradaki tek fark, sütun yerine satır_indis_sayısı olması. Bu da aramanın düşeyde değil yatayda yapılabilmesine imkan veriyor. Yani özetlersek; bakılan_değer 'de yazdığım başvuru verimi, tablo_dizisi içinde(aralık_bak kriterine göre) bul , o tablonun başvuruma karşılık gelen satır_indis_sayısı nolu satırındaki değeri bana getir.

Bu da aynı tablonun yatay çalışan hali. Mantık aynı.

Burada size dev kıyak bir tüyo vereyim:İlk örnekteki tablomu ikinciye taşırken tekrar oluşturmadım. SadeceKopyaladeyip ikinci örneğime Özel Yapıştır>İşlemi tersine çevir (ingilizcesiTranspose) seçeneği ile yapıştırdım. Bir tablonun sütunlarını satırlara ya da tam tersi, satırlarını sütunlarına dönüştürmek için çok büyük kolaylık.

Siz de deneyin, bayılacaksınız. Haydi afiyet olsun 🙂

Bir cevap yazın